CDS 1 2021 GK Previous Year Question Paper with Explanation

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2021. CDS I 2021 Paper held on 07 February, 2021. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (I) 2021 General Knowledge Paper Answer Key available here.

Exam – UPSC CDS (I) 2021
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 07 February, 2021
Number of Question – 120

PART – 6

101. Which one of the following painters was not associated with Humayun?
A. Mir Sayyid Ali
B. MaulanaDostMusawir
C. Maulana Yusuf
D. Bihzad

Show Answer

Ans. D

Bihzad was not associated with Humayun. Bihzadwas a Persian painter and head of the royal ateliers in Tabriz and Herat during the late Timurid and in early Safavid Persian periods.

The Mughal painting’s foundation was laid by Humayun during his exile from India in Afghanistan and Persia. Some great painters include MaulanaDostMusawir, Maulana Yusuf etc. Two of Persia’s greatest painters AbdusSamadand Mir Sayyid Ali came with him to Delhi and helped to produce some paintings. Both these painters were the founders of an independent branch of Persian art popularly called the Mughal school of miniature painting. The two most remarkable works accomplished by them during the rule of Akbar was Tutinama& Hamza Nama.

102. Who among the following socialist activists persuaded Gandhiji not to restrict the salt march protest to men alone?
A. Kamaladevi Chattopadhyay
B. Sarojini Naidu
C. MatanginiHazra
D. Mithuben Petit

Show Answer

Ans. A.

The socialist activist KamaladeviChattopadhyay had persuaded Mahatma Gandhi not to restrict the protests to men alone. She was herself one of the numerous women who courted arrest by breaking the salt/liquor laws.

Kamaladevi Chattopadhyay was a key figure in the international socialist feminist movement. From the late part of the 1920s to the 1940s and beyond, she became an emissary for Indian women and political independence. She even advocated transnational causes – like racism, political &economic equity between nations. She even attended the International Alliance of Women in Berlin in the year 1929.

103. Who among the following was popularly known as ‘Lokahitwadi’?
A. Gopal Hari Deshmukh
B. MahadevGovindRanade
C. Gopal Krishna Gokhale
D. Jyotiba Phule

Show Answer

Ans. A.

Gopal Hari Deshmukh, popularly known as Lokhitwadi. He was the pioneer of all-sided reformism in the present state of Maharashtra. Deshmukh was a fine product of the new learning of the West. Deshmukh laid the foundation of a wide-based intellectual renaissance in western India.

104. Alluvial soils vary in nature from sandy loam to clay. They are generally
A. poor in potash and rich in phosphorus.
B. poor in both potash and phosphorus.
C. rich in both potash and phosphorus.
D. rich in potash and poor in phosphorus,

Show Answer

Ans. D.

The alluvial soils vary in nature from that of sandy loam to clay. They are usually rich in potash but poor in phosphorous.

Even otherwise phosphates are available in water or soil in a very small fraction. The reasons are phosphates take the longest time among all other minerals for its complete recycling. Even during the recycling process if not immediately used, a portion of available phosphates gets converted into other compounds which again takes much time for it to come into the cycle

105. Which one of the following statements about primary waves of earthquakes is not correct?
A. They are similar to sound waves.
B. They can travel only through solid materials.
C. They travel through gaseous, liquid and solid materials.
D. They move faster and are the first to arrive at the surface.

Show Answer

Ans. B.

S waves or secondary waves can travel only through solid materials, not P waves or primary waves.

P waves (or Primary waves) are the first waves to arrive at a seismograph. The P waves are the fastest seismic waves and can move via solid, liquid, or gas. They are similar to sound waves. They leave behind a trail of rarefactions and compressions on the medium they move through. The P waves are also known as pressure waves for this reason. Certain animals, like dogs, can feel the P waves much before an earthquake hits the crust (i.e. surface waves arrive). The humans can only feel the ramifications it has on the crust.

106. Ozone layer, which absorbs the ultra-violet radiation, is found in which one of the following layers of the atmosphere?
A. Ionosphere
B. Troposphere
C. Mesosphere
D. Stratosphere

Show Answer

Ans. D.

The ozone layer is a part of high ozone concentration in the stratosphere, 15-35 kilometres above Earth’s surface. The ozone layer performs as an invisible shield & protects us from harmful UV radiation from the sun. In particular, the ozone layer protects us from the ultraviolet radiation, known as UV-B, which causes sunburn. The long-term exposure to high levels of UV-B threatens human health and it damages most animals, plants & microbes, so the ozone layer protects all life on Earth.

107. Which one of the following is a type of igneous rock?
A. Marble
B. Halite
C. Granite
D. Shale

Show Answer

Ans. C.

Igneous rocks are defined as the kind of rocks that are formed when molten rock (i.e. rock liquefied by intense heat & pressure) cools to a solid-state.

Some examples of Igneous rocks are:

  • Granite 
  • Basalt 
  • Diorite 
  • Mica 
  • Quartz 
  • Pegmatite 
  • Tuff
  • Pumice

108. Identify the crop on the basis of the following characteristics:

1) It is a kharif crop.

2) Aus, Aman and Boro are its three different growing periods in an
agricultural year.

3) About one-fourth of the total cropped area of India is under its cultivation.

Select the correct answer using the code given below:
A. Wheat
B. Rice
C. Pulses
D. Cotton

Show Answer

Ans. B.

Characteristics of rice crop:

  • Rice is a Kharif crop.
  • Rice requires the temperature, above 25 Degree Celcius and annual rainfall above 100 cm.
  • The major rice-producing states are Punjab, Haryana, Bihar, Uttar Pradesh, Rajasthan and Madhya Pradesh.
  • Rice is the staple food crop.
  • Bangladesh possesses three rice seasons, the aus, aman, and boro. The aus season rice crop is planted during the month of March-April and harvested during months of June-July. The aman season rice is planted in months of June-July and harvested during months of NovemberDecember. The boro season rice is planted in months of DecemberJanuary & harvested during May-June.
  • About 1/4th of the total cropped area of India is under rice cultivation. Rice is one of the most important food crops and feeds more than 60% population of India. The area under rice crop was 30.81 million per ha in the year 1950-51 which has increased to 43.86 million hectares during the year 2014-15 which is nearly 142% higher.

109. Which one among the following was eliminated by the 44th Amendment Act of the Parliament?
A. Right against Exploitation
B. Right to Constitutional Remedies
C. Right to Property
D. Right to Education

Show Answer

Ans. C.

The 44th amendment act was passed in the year 1978 by the Morarji Desai government. It eliminated the right to property, which was a fundamental right according to Article 19. This particular amendment made right to property only a legal right. It is to be considered that the 25th amendment, 1971 curtailed the fundamental right to property that allowed the government to obtain private property for public use after paying compensation to the owner.

110. Which one among the following motions cannot be made while introducing an ordinary Bill in the Parliament 
A. That the Bill be taken into consideration
B. That the Bill be circulated for the purpose of eliciting public opinion
C. That the Bill be referred to a Select Committee
D. That the Bill be referred to a Joint Committee of the House without the
concurrence of the other House

Show Answer

Ans. D.

The motion can be made while introducing an ordinary Bill in the Parliament except in statement D.Ans. D. The motion can be made while introducing an ordinary Bill in the Parliament except in statement D.

111. Article 231 of the Constitution of India grants power to establish a common High Court for two or more states to
A. the Parliament.
B. the Supreme Court.
C. the President of India.
D. the Union Cabinet.

Show Answer

Ans. A.

Clause (1) of the Article 231 empowers the Parliament of India to set up a common High Court for two or more States or for two or more states & a Union territory. Currently, there are 25 High Courts in India having jurisdiction over 28 states & 8 Union territories. Whereas most of the states have a High Court of their own, few states share a common High Court within the purview of Article 231, such High Courts having jurisdiction over two or more states or two or more states & a Union territory are listed below.

There are in total 6 common High courts, currently, they are:

  1. Guwahati High Court (Assam, Mizoram, Nagaland and Arunachal Pradesh)
  2. Madras High Court (Tamil Nadu & Pondicherry)
  3. Bombay High Court (Maharashtra, Goa, Dadar& Nagar Haveli and Daman and Diu)
  4. Kolkata High Court (West Bengal and Andaman & Nicobar Islands)
  5. Kerala High Court (Kerala & Lakshadweep)
  6. Punjab & Haryana High Court.

112. Which one of the following is not an objective of NITI Aayog?
A. It provides a critical direction and strategic input for development process.
B. It functions as a “think tank in providing key elements of policy.
C. It monitors and evaluates implementation of the programmes.
D. It offers a platform for resolution of inter-state conflicts as provider offirst and last resort’.

Show Answer

Ans. D.

The major objectives of NITI Aayog are mentioned below:

  • To develop a shared vision of national development sectors, priorities, and strategies with the active involvement of States in the light of national goals
  • To foster cooperative federalism via structured support initiatives & mechanisms with the States on a uniform basis, recognizing that strong States make a strong nation.
  • To evolve mechanisms to formulate credible plans at the village level &aggregate these progressively at higher levels of govt.
  • To make sure that the interests of national security are incorporated in economic policy and strategy.
  • To pay specific attention to the sections of our society that may be at risk of not benefitting adequately from the economic progress.
  • To design strategic & long term policy and programme’s frameworks &initiatives, and monitor their progress and their efficacy.
  • To provide encouragement and advice partnerships between key stakeholders and national & int. like-minded Think Tanks, and also educational and policy research institutions.
  • To focus on technology up-gradation & capacity building for implementation of programme’s & initiatives.

113. Which one among the following is not a feature of centralization?
A. National unity
B. Uniformity
C. Prosperity
D. Liberty

Show Answer

Ans. D.

Centralization refers to the phenomenon in which activities involving planning & decision-making within an organization are concentrated to a particular leader or location. In a centralized institution, the decisionmaking powers are retained in the head office, & all other offices receive commands from the main office.

114. Who founded the Central Hindu School at Benaras which was later eveloped into Benaras Hindu University?
A. Madan Mohan Malaviya
B. Annie Besant
C. Ishwar Chandra Vidyasagar
D. Madame H.P. Blavatsky

Show Answer

Ans. B.

Madan Mohan Malviya had set up BHU in the year 1915 with the support of few leaders, mainly Annie Besant. Annie Besant had founded the Central Hindu College in the year 1898 in Varanasi and this college was then later gifted to Pandit Madan Mohan Malviya for the later to get it transferred into Banaras Hindu University. Also notable point is that foundation for the BHU’s main campus was laid by Lord Hardinge on 4 th February 1916, on the occasion of Vasant Panchami.

115.In 1943, young leaders in which one of the following districts of Maharashtra set up a parallel Government (pratisarhar) with volunteer corps (seva dals) and village units (tufan dals)?
A. Pune
B. Nasik
C. Nagpur
D. Satara

Show Answer

Ans. D.

The leader of the Satara Parallel govt. was “Kratisimha” Nana Patil, who later joined the Communist party & was elected to the Lok Sabha on the CPI ticket from Satara in the year 1957 and again from Beed in the year 1967. The British rule was effectively overthrown in large parts of Satara district of the western side of Maharashtra during those three years.

The Parallel govt. the movement was a guerrilla kind of struggle, and it operated in over 150 villages with solid peasant support. There were raids on taluka armouries and treasuries. The Prati Sarkar took over various of the functions of the government.

The parallel govt. established several public utilities like a market system, supply and distribution of food grains and a judicial system to settle disputes and to penalise dacoits and robbers, pawnbrokers & money lenders.

116. Which of the following statements about the Sanyasi and Faqir disturbances/rebellions are correct?
1) Governor-General Warren Hastings faced the persistent Sanyasi and Faqir disturbances in Bengal and Bihar.
2) There were a number of Shaivite Naga Sanyasis who formed into armed bands.
3) Majnu Shah, who led bands into Bengal from 1771, was their prominent leader.
Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 2 only
B. 1, 2 and 3
C. 2 and 3 only
D. 1 and 3 only

Show Answer

Ans. B.

The Sannyasi& Fakir Rebellion took place in the early colonial rule in Bengal during the rule of Warren Hasting. The rebellion started in the year 1750 onwards but took a violent turn since 1773 when Warren Hastings attained the Governor-Generalship of Bengal. The movement covered an ample range of Bengal and Bihar and continued for a long time.

Between the Hindu Sanyasis the akharas ofDashanami Sampradaya were main participants and even there were several Shaivite Naga Sanyasis who established into armed bands.

Majnu Shah, the leader of a large group of fakirs who were travelling via Bengal, claimed in the year 1772 that 150 of them had been killed without cause in the past year. Such repression was one of the reasons which result in distress leading to violence, especially in Natore in Rangpur, now in present-day Bangladesh.

117. Chronologically arrange the following treaties/conventions signed between the Marathas and the British (starting with the earliest):
1) Treaty of Salbai
2) Treaty of Purandar
3) Convention of Wadgaon
4) Treaty of Surat
Select the correct answer using the code given below:
A. 4-2-3-1
B. 4-3-2-1
C. 1-3-2-4
D. 1-2-3-4

Show Answer

Ans. A.

On 6th March 1775, the Treaty of Surat was signed between Raghunathrao who was a claimant to the throne of the Peshwa& the British East India Company at Bombay. According to this treaty, Raghunath Rao ceded the territories of Salsette and Bassein to the British, so that the British restore him to Poona.

On 1st March 1776, the Treaty of Purandar was signed between Nana Phadnavis who was a Maratha minister and the Calcutta Council of the East India Company.

Convention of Wadgaon, (on 13th January 1779), compact concluded after the 1st Maratha War in India (i.e. 1775–82), marking the end of British efforts to intervene in Maratha affairs by making Raghunath Rao peshwa (who was the nominal leader of the Maratha confederacy) or at least regent for his infant great-nephew.

The Treaty of Salbai by which First Anglo-Maratha War was ended, was signed in 17th May 1782 between the Marathas and the British East India Company. Salbai is located in Gwalior District of Madhya Pradesh.

118. Which one of the following statements about the Coriolis force is not correct?
A. It is maximum at the Poles.
B. It is absent at the Equator.
C. It deflects the wind to the right direction in the southern hemisphere.
D. It deflects the wind to the right direction in the northern hemisphere.

Show Answer

Ans. C.

  • The earth’s rotation about its axis affects the direction of the wind and this force is known as the Coriolis force.
  • Coriolis force is directly proportional to the angle of latitude.
  • It deflects the wind to the right direction in the northern hemisphere and the left direction in the southern hemisphere.
  • The deflection is even more when the wind velocity is high. • Coriolis force is maximum at the poles and is absent at the equator.
  • The Coriolis force acts perpendicular to the pressure gradient force.
  • The pressure gradient force is perpendicular, i.e., 90 Degree to an isobar.
  • The higher the pressure gradient force, the more is the wind’s speed and the larger is the deflection in the direction of wind occurs.

119. When the rivers discharge their waters from all directions into a lake or depression, the pattern is known as
A. Trellis
B. Dendritic
C. Radial
D. Centripetal

Show Answer

 

Ans. D

120. Which one of the following tributaries of river Indus feeds the canal system of the Bhakra Nangal Project?
A. Chenab
B. Satluj
C. Ravi
D. Jhelum

Show Answer

Ans. B.

Bhakra Nangal Dam is a concrete gravity dam on the Sutlej River in Bilaspur, Himachal Pradesh in northern India. This dam forms the Gobind Sagar reservoir.

The dam is situated at a gorge near the (now submerged) upstream Bhakra village in Himachal Pradesh’s Bilaspur district at a height of 226 m.

The dam, i.e., 226 m is one of the highest gravity dams across the world. The 166 km2 Gobindsagar Reservoir, named after Guru Gobind Singh, is formed by this dam which is the 3rd largest reservoir in India the first being Indira Sagar Dam & second Nagarjunasagar Dam. The Satluj river used to flow through a narrow gorge between two hills, Ramgarh and Naina Devi, and the site was chosen to dam the river

Pages 1 2 3 4 5

Leave a Comment

error: Content is protected !!