CURRENT AFFAIRS 12 OCTOBER 2025 CDS | NDA | AFCAT | UPSC | SSC

If you are preparing for government exams and need a website that provides you with all the content, then you have come to the right place. We keep you updated on current affairs, vocabulary, quizzes, mock tests, etc. If you like the content, please keep visiting as we provide it in both Hindi and English.

1. The Indra 2025 military exercise recently commenced between India and which country? Russia

हाल ही में भारत और किस देश के बीच इंद्रा 2025 सैन्य अभ्यास शुरू हुआ है? रूस

  1. RUSSIA
  2. UK
  3. USA
  4. FRANCE

Show Answer

 

ANSWER A : RUSSIA

  • The joint military exercise ‘Indra 2025‘ between India and China is being conducted from 6 to 15 October 2025 at the Mahajan Field Firing Range, Bikaner (Rajasthan).
  • भारत और उस के बीच संयुक्त सैन्य अभ्यास ‘इंद्र 2025‘ का आयोजन 6 से 15 अक्टूबर 2025 तक महाजन फील्ड फायरिंग रेंज , बीकानेर (राजस्थान) में किया जा रहा है|

2. Who recently became an advisor to Microsoft and Anthropic?

हाल ही में कौन माइक्रोसॉफ्ट और अन्थ्रोपिक के एडवाइजर बने है?

  1. SHIRISH CHANDRA
  2. KALYAN KUMAR
  3. RISHI KUMAR
  4. NONE

 

Show Answer

 

ANSWER C : RISHI SUNAK

  • Former British Prime Minister Rishi Sunak has taken on new roles in the global technology sector. He has held part-time, non-policy roles as a senior advisor at Microsoft and Anthropic, a leading artificial intelligence company.
  • पूर्व ब्रिटिश प्रधानमंत्री ऋषि सुनक  ने वैश्विक प्रोद्योगिकी क्षेत्र में नै भूमिकाए ग्रहण की है| उन्होंने माइक्रोसॉफ्ट और एन्थ्रोपिक , एक प्रमुख कृत्रिम बुद्धिमत्ता कंपनी , में वरिष्ठ सलाहकार के रूप में भाग- कालिक , गैर निति भूमिकाएँ संभाली है|

3. Which state government recently launched the Spice Route initiative to promote heritage and spice-based tourism? Kerala

हाल ही में विरासत और मसाला आधारित पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए किस राज्य सरकार ने स्पाइस रूट पहल शुरू की है?

  1. GUJARAT
  2. KERAL
  3. KARNATAKA
  4. NONE

Show Answer

 

ANSWER B : KERALA

  • Recently, the Kerala state government launched the Spice Route initiative to promote heritage and spice-based tourism.
    हाल ही में विरासत और मसाला आधारित पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए केरल राज्य सरकार ने स्पाइस रूट पहल शुरू की है

ABOUT KERALA

  • CAPITAL : THIRUVANANTHAPURAM
  • CM : PINARAYI VIJAYAN
  • GOVERNOR : RAJENDRA ARLEKAR

4. How many Indian ports have recently been designated green hydrogen hubs?

हाल ही में कितने भारतीय बन्दरगाहो को हरित हाइड्रोजन केंद्र नामित किया है?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 6

Show Answer

 

ANSWER C : KERALA

  • Recently three Indian ports have been designated as green hydrogen hubs.
  • India has taken a significant step towards building a future-ready green ecosystem. The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) has formally recognized three major ports as Green Hydrogen Hubs under the National Green Hydrogen Mission.
  • हाल ही में तीन भारतीय बंदरगाहों को हरित हाइड्रोजन केंद्र नामित किया है
  • भारत ने भविष्य-सज्जित हरित पारिस्थितिकी तंत्र के निर्माण की दिशा में महत्वपूर्ण कदम बढाया है| नवीन और नवीनीकरणीय उर्जा मंत्रालय (MNRE) ने राष्ट्रीय ग्रीन हाइड्रोजन मिशन के तहत तीन प्रमुख बन्दरगाहो को ग्रीन हाइड्रोजन हब के रूप में ओपचारिक रूप से मान्यता दी है|

 

5. Who recently launched their sports athletics brand ‘Ten X You’?

हाल ही में किसने अपना स्पोर्ट्स एथलेटिक्स ब्रांड ‘टेन एक्स यू’ को लांच किया ? 

  1. ROHIT SHARMA
  2. VIRAT KOHLI
  3. MAHENDRA SINGH DHONI
  4. SACHIN TENDULKAR

 

Show Answer

 

ANSWER D: SACHIN TENDULKAR

  • Former Cricketer Sachin Tendulkar launches ‘TEN X YOU’ brand, hopes to inspire nation to play sports
  • पूर्व क्रिकेटर सचिन तेंदुलकर ने ‘टेन एक्स यू’ ब्रांड लॉन्च किया, उम्मीद है कि यह देश को खेलों के लिए प्रेरित करेगा

6. Which state government recently released a special budget of ₹1 crore for wildlife conservation?

हाल ही में किस राज्य सरकार ने वन्यजीव संरक्षण के लिए 1 करोड़ रूपए का विशेष बजट जारी किया है? 

  1. HARYANA
  2. MAHARASHTRA
  3. RAJASTHAN
  4. TAMILNADU

Show Answer

 

ANSWER D : TAMILNADU

  • Recently, the Tamil Nadu state government has released a special budget of Rs 1 crore for wildlife conservation.
  • This amount will be used for conservation of endangered species and redevelopment of forest areas.
  • हाल ही में तमिलनाडु राज्य सरकार ने वन्यजीव संरक्षण के लिए 1 करोड़ रुपये का विशेष बजट जारी किया है।
  • यह राशि लुप्तप्राय प्रजातियों के संरक्षण और वन क्षेत्रो के पुनर्विकास में इस्तेमाल होगी|

 

7. In Kalmykia, which country, will the sacred relics of Buddha be displayed for the first time?

हाल ही में किस देश के कलमीकिया में पहली बार बुद्ध के पवित्र अवशेष प्रदर्शित होंगे? 

  1. Russia
  2. Egypt
  3. Japan
  4. None

Show Answer

 

ANSWER D : TAMILNADU

  • The Government of India has taken a historic step towards strengthening its spiritual heritage and cultural diplomacy.
  • For the first time, sacred relics of Lord Buddha will be transported to the Republic of Kalmykia, Russia, where they will be displayed for public viewing in the capital, Elista, from October 11 to 18, 2025.
  • The event aims to bless the local Buddhist community and strengthen spiritual and cultural ties between India and Russia.
  • भारत सरकार ने अपनी आध्यात्मिक विरासत और सांस्कृतिक कुटनीतिक को सशक्त करने की दिशा में एक एतिहासिक कदम उठाया है|
  • भगवान बुद्ध के पवित्र अवशेष अब पहली बार रूस के कलमीकिया गणराज्य भेजे जायेंगे , जहाँ इन्हें 11 से 18 अक्टूबर 2025 तक राजधानी एलिस्ता में सार्वजनिक दर्शन हेतु प्रदर्शित किया जाएगा|
  • इस आयोजन का उद्देश्य स्थानीय बोद्ध समुदाय को आशीर्वाद प्रदान करना और भारत-रूस के बीच आध्यामिक एवं सांस्कृतिक संबंधो को मजबूत करना है|

 

8. When was the International Day of the Girl Child recently celebrated? 

हाल ही में ‘अन्तर्राष्ट्रीय बालिका दिवस’ कब मनाया गया है? 

  1. 10 OCTOBER
  2. 11 OCTOBER
  3. 12 OCTOBER
  4. 09 OCTOBER

Show Answer

 

ANSWER B : 11 OCTOBER

  • International Day of the Girl Child, celebrated annually on October 11, is an important global occasion to celebrate girls around the world and promote their voices, actions, and leadership. This day belongs to all who care about girls and their rights.
  • प्रतिवर्ष 11 अक्टूबर को मनाया जाने वाला अन्तर्राष्ट्रीय बालिका दिवस, दुनिया भर में लडकियों का सम्मान करने, उनकी आवाज , कार्यो और नेतृत्व को बढ़ावा देने का एक महत्वपूर्ण वैश्विक अवसर है|
  • यह दिन उन सभी का है जो लडकियों और उनके अधिकारी की परवाह करते है|

 

9. Who was recently appointed the first Mental Health Ambassador of the Union Ministry of Health and Family Welfare? 

हाल ही में केन्द्रीय स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्रालय का पहला मानसिक स्वास्थ्य राजदूत किसे नियुक्त किया गया? 

  1. DEEPIKA PADUKONE
  2. PRIYANKA CHOPRA
  3. KRITI SENON
  4. VIRAT KOHLI

Show Answer

 

ANSWER A : DEEPIKA PADUKONE

  • Deepika Padukone was recently appointed the first Mental Health Ambassador of the Union Ministry of Health and Family Welfare.
  • दीपिका पादुकोण को हाल ही में केंद्रीय स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्रालय का पहला मानसिक स्वास्थ्य राजदूत नियुक्त किया गया।

 

10. Maharashtra and which country recently signed an agreement to establish a world-class convention center?

हाल ही में महाराष्ट्र और किस देश ने विश्व स्तरीय कन्वेंशन सेंटर स्थापित करने हेतु समझौता किया है?

  1. Spain
  2. FRANCE
  3. UK
  4. NONE

Show Answer

 

ANSWER A : DEEPIKA PADUKONE

  • Deepika Padukone was recently appointed the first Mental Health Ambassador of the Union Ministry of Health and Family Welfare.
  • दीपिका पादुकोण को हाल ही में केंद्रीय स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्रालय का पहला मानसिक स्वास्थ्य राजदूत नियुक्त किया गया।

 

11. Which bank recently launched ‘My Business QR’? 

हाल ही में किस बैंक ने ‘माय बिजनेस QR ‘ लांच किया है ?

  1. HDFC Bank
  2. IDFC BANK
  3. ICICI BANK
  4. SBI BANK

Show Answer

 

ANSWER A : DEEPIKA PADUKONE

  • Deepika Padukone was recently appointed the first Mental Health Ambassador of the Union Ministry of Health and Family Welfare.
  • दीपिका पादुकोण को हाल ही में केंद्रीय स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्रालय का पहला मानसिक स्वास्थ्य राजदूत नियुक्त किया गया।

 

12. Which country recently commissioned the world’s first solar thermal power plant in the Gobi Desert?

12. हाल ही में किस देश ने गोबी रेगिस्तान में दुनिया का पहला सौर तापीय उर्जा संयंत्र शुरू किया है?

  1. CHINA
  2. SOUTH AFRICA
  3. AUSTRALIA
  4. NONE

 

Show Answer

 

ANSWER A : CHINA

 

1 thought on “CURRENT AFFAIRS 12 OCTOBER 2025 CDS | NDA | AFCAT | UPSC | SSC”

  1. Pingback: CURRENT AFFAIRS 14 OCTOBER 2025 CDS | NDA | AFCAT | UPSC | SSC – RAJ PREPARATION GURU

Leave a Comment

error: Content is protected !!