CURRENT AFFAIRS 11 OCTOBER 2025 CDS | NDA | AFCAT | UPSC | SSC

If you are preparing for government exams and need a website that provides you with all the content, then you have come to the right place. We keep you updated on current affairs, vocabulary, quizzes, mock tests, etc. If you like the content, please keep visiting as we provide it in both Hindi and English.

1. When is National Postal Day celebrated? October 10th.

राष्ट्रीय डाक दिवस कब मनाया गया है? 10 अक्टूबर

  1. 07 OCTOBER
  2. 08 OCTOBER
  3. 09 OCTOBER
  4. 10 OCTOBER

Show Answer

 

ANSWER D : 10 OCTOBER

  • National Postal Day is celebrated every year on 10 October in India to honour the remarkable contribution of the Indian Postal Department in communication, public service delivery and gaming empowerment.
  • भारत में प्रति वर्ष 10 अक्टूबर को ‘राष्ट्रीय डाक दिवस’ मनाया जाता है| ताकि भारतीय डाक विभाग के संचार , सार्वजनिक सेवा वितरण और गेअमिंग सशक्तिकरण में उल्लेखनीय योगदान को सम्मानित किया जा सके

 

2. Which indigenous anti-drone grid was recently launched by the Indian Army? 

हाल ही में भारतीय सेना ने कौनसा स्वदेशी एंटी-ड्रोन ग्रीड लांच किया है? 

  1. PRAHAR
  2. PRATIKAR
  3. SAKSHAM
  4. NONE

 

Show Answer

 

ANSWER C : SAKSHAM

  • Recently Indian Army has launched SAKSHAM indigenous anti-drone grid?
  • हाल ही में भारतीय सेना ने SAKSHAM स्वदेशी एंटी-ड्रोन ग्रीड लांच किया है?

 

3. To which country did the US recently refuse to supply newly developed advanced medium-range air-to-air missiles? 

हाल ही में अमेरिका ने किस देश को नवनिर्मित उन्नत मध्यम दुरी की हवा से हवा में मार करने वाली मिसाइलों की आपूर्ति से इंकार किया ? 

  1. INDIA
  2. PAKISTAN
  3. BANGLADESH
  4. SRILANKA

 

Show Answer

 

ANSWER B : PAKISTAN

  • Recently, the US refused to supply newly developed advanced medium-range air-to-air missiles to Pakistan.
  • हाल ही में अमेरिका ने पाकिस्तान देश को नवनिर्मित उन्नत मध्यम दुरी की हवा से हवा में मार करने वाली मिसाइलों की आपूर्ति से इंकार किया

 

4. Who will recently be awarded the 2025 Nobel Peace Prize? 

हाल ही में किसे 2025 का शांति का नोबेल पुरुस्कार दिया जाएगा? 

  1. SUSUMU KITAGAVA
  2. RICHARD ROBSON
  3. UMAR M YAGHEE
  4. MARIA CORINA MACHADO

Show Answer

 

ANSWER D: MARIA CORINA MACHADO

  • Recently Kimaria Corina Machado will be awarded the Nobel Peace Prize for 2025.
  • हाल ही में किमारिया कोरिना मचाडो , को 2025 का शांति का नोबेल पुरुस्कार दिया जाएगा

 

5. Who recently won the Mrs. Universe crown?

हाल ही में किसने मिसेज यूनिवर्स का ताज जीता है? 

  1. RIYA SINGH
  2. MEDISAN MARSH
  3. SHERRY SINGH
  4. NONE

 

Show Answer

 

ANSWER C : SHERRY SINGH

  • Recently Sherry Singh has won the title of Mrs. Universe.
  • हाल ही में शेरी सिंह मिसेज यूनिवर्स का ताज जीता है

 

6. Who recently assumed the position of Deputy Governor of the Reserve Bank of India?  

हाल ही में किसने भारतीय रिजर्व बैंक के डिप्टी गवर्नर का पदभार संभाला है? 

  1. APURV SHAH
  2. KALYAN KUMAR
  3. SHIRISH CHANDRA MURMU

 

Show Answer

 

ANSWER C : SHIRISH CHANDRA MURMU

  • Recently, Shirish Chandra Murmu has taken over as the Deputy Governor of the Reserve Bank of India.
  • हाल ही में शिरीष चन्द्र मुर्मू ने भारतीय रिजर्व बैंक के डिप्टी गवर्नर का पदभार संभाला है

 

7. Which state government is organizing the Swadesh Mela to promote indigenous products? 

हाल ही में स्वदेशी उत्पादों को बढ़ावा देने के लिए कौनसी राज्य सरकार ने स्वदेश मेले का आयोजन कर रही है? 

  1. GUJARAT
  2. RAJASTHAN
  3. ODISHA
  4. UTTRA PRADESH

 

Show Answer

 

ANSWER D : UP

  • Recently, the Uttar Pradesh government is organizing Swadesh Mela to promote indigenous products.
  • हाल ही में स्वदेशी उत्पादों को बढ़ावा देने के लिए उत्तरप्रदेश सरकार ने स्वदेश मेले का आयोजन कर रही है

 

8. Justice Somen Sen was recently appointed the 14th Chief Justice of which High Court? 

हाल ही में न्यायमूर्ति सोमेन सेन किस उच्च न्यायलय का 14वां मुख्य न्यायधीश नियुक्त किया गया है? 

  1. ASSAM
  2. SIKKIM
  3. ARUNACHAL PRADESH
  4. MEGHALAYA

Show Answer

 

ANSWER D : MEGHALAYA

  • Recently, Justice Somen Sen has been appointed as the 14th Chief Justice of the Meghalaya High Court.
  • हाल ही में न्यायमूर्ति सोमेन सेन को मेघालय उच्च न्यायलय का 14वां मुख्य न्यायधीश नियुक्त किया गया है

 

9. Which US state recently declared Diwali a state holiday? 

हाल ही में किस अमेरिकी राज्य ने दिवाली को राज्य अवकाश घोषित किया है? 

  1. TEXAS
  2. CALIFORNIA
  3. FLORIDA
  4. NONE

Show Answer

 

ANSWER B : CALIFORNIA

  • Recently California, a US state, declared Diwali a state holiday.
  • हाल ही में कैलिफ़ोर्निया, अमेरिकी राज्य ने दिवाली को राज्य अवकाश घोषित किया है

 

10. Where was the first robot-assisted kidney transplant surgery recently performed? 

हाल ही में कहाँ पहली रोबोट सहायता प्राप्त किडनी प्रत्यारोपण सर्जरी की गयी है? 

  1. AIIMS PATNA
  2. AIIMS DELHI
  3. AIIMS BHOPAL
  4. AIIMS JODHPUR

 

Show Answer

 

ANSWER B : AIIMS DELHI

  • AIIMS, New Delhi has achieved a major milestone by performing the first robot-assisted kidney transplant surgery.
  • नई दिल्ली स्थित एम्स ने पहली बार रोबोट सहायता प्राप्त किडनी प्रत्यारोपण सर्जरी करके एक बड़ी उपलब्धि हासिल की है|

 

11. Who recently topped the University Rankings 2026?

हाल ही में विश्व विद्यालय रेंकिंग 2026 में कौन शीर्ष पर रहा है?

  1. USA
  2. INDIA
  3. CHINA
  4. NONE

 

Show Answer

 

ANSWER A : USA

  • Times Higher Education (THE) has released its World University Rankings for 2026. India has the second-highest number of universities in this ranking.
  • टाइम्स हायर एजुकेशन यानी THE ने 2026 की वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रेंकिंग जारी की है| इस रेंकिंग में दुसरे नुम्बर पर सबसे ज्यादा यूनिवर्सिटीज भारत की रही|

 

12. What medal did Para Powerlifting star Vinay recently win in the 72 kg junior category at the Powerlifting World Championships? 

हाल ही में पैरा पॉवरलिफ्टिंग स्टार विनय ने पॉवरलिफ्टिंग विश्व चैंपियनशिप में 72 किलोग्राम जूनियर वर्ग में कौनसा पदक जीता है? 

  1. GOLD MEDAL
  2. SILVER MEDAL
  3. BRONZE MEDAL
  4. NONE

 

Show Answer

 

ANSWERA : GOLD MEDAL

  • Recently, Para Powerlifting star Vinay has won the gold medal in the 72 kg junior category in the Powerlifting World Championship.
  • हाल ही में पैरा पॉवरलिफ्टिंग स्टार विनय ने पॉवरलिफ्टिंग विश्व चैंपियनशिप में 72 किलोग्राम जूनियर वर्ग में स्वर्ण पदक जीता है

 

ALSO READ THIS

DOWNLOAD PDF

2 thoughts on “CURRENT AFFAIRS 11 OCTOBER 2025 CDS | NDA | AFCAT | UPSC | SSC”

  1. Pingback: CURRENT AFFAIRS 13 OCTOBER 2025 CDS | NDA | AFCAT | UPSC | SSC – RAJ PREPARATION GURU
  2. Pingback: CURRENT AFFAIRS 14 OCTOBER 2025 CDS | NDA | AFCAT | UPSC | SSC – RAJ PREPARATION GURU

Leave a Comment

error: Content is protected !!