CDS 2 2023 English Previous Year Question Paper with Explanation

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2023. CDS I 2021 Paper held on 03 September, 2023. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (2) 2023 General Knowledge Paper Answer Key available here.

Exam – UPSC CDS (2) 2023
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 03 September, 2023
Number of Question – 120

PART – 1

PARTS OF SPEECH

Directions : Match the underlined word in each of the following sentences with the correct parts of speech and indicate your response on the answer sheet accordingly.

1. The artist pranced around the stage singing enthusiastically.

(a) Noun
(b) Adjective
(c) Adverb
(d) Verb

Show Answer

Answer – (D)

2, Put the fork and knife in the cutlery box.

(a) Preposition
(b) Verb
(c) Conjunction
(d) Determiner

Show Answer

Answer – (A)

3. She came slowly up to the main door.
(a) Adjective
(b) Adverb
(c) Verb
(d) Pronoun

Show Answer

Answer – (B)

4. Oh no! I am getting late for the function.

(a) Preposition
(b) Article
(c) Noun .
(d) Interjection

Show Answer

Answer – (D)

5.  They are all going to attend the function.
(a) Noun
(b) Adverb
(c) Pronoun
(d) Conjunction

Show Answer

Answer – (C)

6. The sun shone through the dull grey clouds.

(a) Noun
(b) Adverb
(c) Verb
(d) Adjective

Show Answer

Answer – (D)

7. The Principal is presiding over the meeting.
(a) Verb
(b) Noun
(c) Adjective
(d) Preposition

Show Answer

Answer – (D)

8. Cash machinés permit people to withdraw money at any time.

(a) Verb
(b) Noun
(c) Pronoun
(d) Adverb

Show Answer

Answer – (A)

9. The novel is loosely based on his childhood in England.

(a) Verb
(b) Adverb
(c) Noun
(d) Adjective

Show Answer

Answer – (B)

10. Since children have so much home work to do their playtime is very limited.

(a) Verb
(b) Adjective
(c) Pronoun
(d) Noun

Show Answer

Answer – (D)

FILL IN THE BLANKS

Directions : In this section each of the following sentences has a blank space and each
sentence is followed by four options. Select the most appropriate option to fill the blank space.

11. Another version of the play based on the text was re-enacted successfully after the prosecution and eventual of _________ enacting the play in public theatre by the Government.(a) prescription
(b) progeription’
(c) proscribing
(d) screening

Show Answer

Answer – (D)

12. Ravi remembers the year when there was a ________ flood;

(a) ravage
(b) devastating
(c) salubrious
(d) ameliorative

Show Answer

Answer – (B)

13. Davis is not sure whether he should___________ the forest guest house after dark.

(a) stay
(b) leave
(c) left
(d) leaves

Show Answer

Answer – (B)

14. They___________ as responsible people do during the difficult situation.

(a) behaves
(b) behaved
(c) behaving
(d) belief

Show Answer

Answer – (B)

15. Criminal law has taken long____________ in facilitating access to justice for women by making various provisions.

(a) stand
(b) strides
(c) aside
(d) walk

Show Answer

Answer – (B)

16. Many laws have been made to deal with the problems of ___________against women.

(a) offences
(b) terror
(c) criminals
(d) difficulties

Show Answer

Answer – (A)

17. A person purchasing goods and services for commercial purposes will also not come under the _______of this act.

(a) review
(b) view
(c) limits
(d) purview

Show Answer

Answer – (D)

18. The emergence of a sovereign Indian nation was _______on the notion of equality.

(a) promised
(b) looked
(c) premised
(d) depend

Show Answer

Answer – (C)

19. In Manipur, the most important piece of literary work that continues to ________a sense of patriotism is ‘Khongjom Parva’.

(a) instil
(b) install
(c) installs
(d) installed

Show Answer

Answer – (A)

20. Women’s autobiographies in the post-Independence period can be seen as ________of their literary interest.

(a) subsistence
(b) insistence
(c) evidence
(d) dependence

Show Answer

Answer – (C)

 

Pages : 1 2 3 4 5 6

3 thoughts on “CDS 2 2023 English Previous Year Question Paper with Explanation”

  1. Pingback: CDS 2 2023 English Previous Year Question Paper with Explanation – RAJ PREPARATION GURU
  2. Pingback: CDS 2 2023 English Previous Year Question Paper with Explanation Part 4 – RAJ PREPARATION GURU
  3. Pingback: CDS 2 2023 English Previous Year Question Paper with Explanation – RAJ PREPARATION GURU

Leave a Comment

error: Content is protected !!