If you are preparing for government exams and need a website that provides you with all the content, then you have come to the right place. We keep you updated on current affairs, vocabulary, quizzes, mock tests, etc. If you like the content, please keep visiting as we provide it in both Hindi and English.
1. Who recently became the newest member of the IUCN?
हाल ही में कौन IUCN का नवीनतम सदस्य कौन बना है?
- ARMENIA
- SUDAN
- मोरक्को
- NONE
Show Answer
ANSWER C : Armenia
- Armenia has become the newest member of the International Union for Conservation of Nature (IUCN) at the IUCN World Conservation Conference held in Abu Dhabi.
- अबू धाबी में आयोजित IUCN विश्व संरक्षण सम्मेलन में यह घोषणा की गई की आर्मेनिया अन्तर्राष्ट्रीय प्रकृति संरक्षण संघ (IUCN) का नवीनतम सदस्य बन गया है|
2. Where will the 16th International Railway Equipment Exhibition be held?
हाल ही में 16वां अन्तर्राष्ट्रीय रेल उपकरण प्रदर्शनी कहाँ आयोजित होगी?
- BENGLURU
- JAIPUR
- KOLKATA
- DELHI
Show Answer
ANSWER D : Delhi.
- The 16th International Rail Equipment Exhibition will be held on October 15 and 16 at Bharat Mandapam in Delhi.
- It is the largest rail exhibition in Asia and the second largest in the world.
- 16 वीं अन्तर्राष्ट्रीय रेल उपकरण प्रदर्शनी 15 और 16 अक्टूबर को दिल्ली के भारत मंडपम में आयोजित होगी|
- यह एशिया की सबसे बड़ी और विश्व की दूसरी सबसे बड़ी रेल प्रदर्शनी है|
3. Who recently became the fastest Indian woman player to score 5,000 runs?
हाल ही में सबसे तेज 5000 रन बनाने वाली भारतीय महिला खिलाडी कौन बनी है?
- SMRITI MANDANA
- DEEPTI SHARMA
- Harmanpreet Kaur
- Shafali Verma
Show Answer
ANSWER A : SMRITI MANDANA
- Recently, Smriti Mandana has become the fastest Indian woman player to score 5000 runs.
- हाल ही में सबसे तेज 5000 रन बनाने वाली भारतीय महिला खिलाडी स्मृति मन्दाना बनी है.
4. Where did the 78th session of the WHO Regional Committee for South-East Asia recently begin?
हाल ही में दक्षिण पूर्व एशिया के लिए WHO क्षेत्रीय समिति का 78वां सत्र कहाँ शुरू हुआ है?
- JAKARTA
- TOKYO
- KOLKATA
- COLOMBO
Show Answer
ANSWER D : COLOMBO
- The 78th session of the World Health Organization Regional Committee for South-East Asia opened in Colombo, bringing together health leaders from across the region.
- दक्षिण-पूर्व एशिया के लिए विश्व स्वास्थ्य संघठन की क्षेत्रीय समिति का 78वां सत्र कोलोंबो में शुरू हुआ , जिसमे पुरे क्षेत्र के स्वास्थ्य नेता शामिल है|
5. Who was recently appointed as the Executive Director of the RBI?
हाल ही में किसे RBI का कार्यकारी निदेशक नियुक्त किया गया है?
- SHIRSH CHANDRA
- SOUGAT BAGHURAY
- SONALI SEN GUPTA
- NONE
Show Answer
ANSWER SONALI SEN GUPTA
- The Reserve Bank of India announced a significant leadership change, appointing Sonali Sen Gupta as the new Executive Director.
- भारतीय रिजर्व बैंक ने एक महत्वपूर्ण नेतृत्व बदलाव की घोषणा करते हुए सोनाली सेन गुप्ता को नई कार्यकारी निदेशक नियुक्त किया है|
6. Patrick Hermini has recently won the presidential election of which country?
हाल ही में पेट्रिक हर्मिनी ने किस देश राष्ट्रपति का चुनाव जीता है?
- PERU
- MOROCCO
- SEYCHELLES
- NONE
Show Answer
ANSWER C: SEYCHELLES
- United Seychelles Party leader Patrick Herminie won the presidency with 52.7% of the vote, defeating incumbent Wavel Ramkalawan (47.3%).
- यूनाइटेड सेशेल्स पार्टी के नेता पेट्रिक हर्मिनी ने 52.7% वोटो के साथ राष्ट्रपति पद जीत ली, उन्होंने मौजूदा वेवल रामकलावन (47.3%) को हराया है|
7. Who is hosting the UNTCC conference recently?
हाल ही में कौन UNTCC सम्मलेन की मेजबानी कर रहा है?
- USA
- BANGLADESH
- INDIA
- NONE
Show Answer
ANSWER C : INDIA
- India will host the Conference of Heads of State Contributing Members of UN Peacekeeping Missions from October 14 to 16.
- The Defence Ministry said that Defence Minister Rajnath Singh, External Affairs Minister S Jaishankar, and Under-Secretary-General for Peacekeeping Operations Jean-Pierre Lacroix will participate in the conference.
- This important three-day event brings together military leaders from 32 countries that play a key role in UN peacekeeping operations.
- संयुक्त राष्ट्र शांति मिशनो का योगदान देने वाले देशो के प्रमुखों के सम्मलेन का भारत 14 से 16 अक्टूबर तक मेजबानी करेगा|
- रक्षा मंत्रालय ने कहा की इस सम्मलेन में रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह, विदेश मंत्री एस जयशंकर , शांति अभियानों के लिए अवर महासचिव , जीन पियरे लेक्रोइक्स भाग लेंगे|
- यह महत्वपूर्ण तीन दिवसीय कार्यक्रम 32 देशो के सैन्य नेताओ को एक मंच पर लाता है, जो संयुक्त राष्ट्र के शांति स्थापना अभियानों में अहम भूमिका निभाते है |
8. Who will be awarded Israel’s highest civilian honor, the Israeli Presidential Medal of Honor, recently?
हाल ही में इजराइल किसे अपने सर्वोच्च नागरिक सम्मान ‘इजराइली प्रेसिडेंशियल मैडल ऑफ़ ओनर ‘ से सम्मानित करेगा?
- Donald Trump
- PM NARENDRA MODI
- Vladimir Putin
- Volodymyr Zelenskyy
Show Answer
ANSWER A : DONALD TRUMP
- Israel will honour US President Donald Trump with its highest civilian honour, the Israeli Presidential Medal of Honour, for his key role in brokering a ceasefire in Gaza and securing the release of Israeli hostages.
- इजराइल, अमरीका के राष्ट्रपति डोनाल्ड ट्रम्प को गाजा में युद्ध विराम कराने और इजराइली बंधको की रिहाई सुनिश्चित करने में उनकी महत्वपूर्ण भूमिका के लिए अपने सर्वोच्च नागरिक समान इसराइली प्रेसिडेंशियल मैडल ऑफ़ ओनर से सम्मानित करेगा|
9. Where in India has a rare and fatal brain infection called amoebic encephalitis been recently confirmed?
हाल ही में भारत में कहाँ अमिबिक इन्सेफेलाइटिस नामक दुर्लभ और घातक मस्तिष्क संक्रमण की पुष्टि हुई है?
- KERALA
- TAMILNADU
- MAHARASHTRA
- SIKKIM
Show Answer
ANSWER A : KERALA
- A rare and fatal brain infection called amoebic encephalitis has recently been confirmed in Kerala.
- हाल ही में केरल में अमिबिक इन्सेफेलाइटिस नामक दुर्लभ और घातक मस्तिष्क संक्रमण की पुष्टि हुई है
10. Where did India’s first semiconductor innovation museum open?
भारत का प्रथम सेमीकंडक्टर नवाचार संग्रहालय कहाँ खुला है?
- BENGLURU
- MUMBAI
- NEW DELHI
- Hyderabad
Show Answer
ANSWER D : HYDERABAD
- India’s first Semiconductor Innovation Museum opens in Hyderabad?
- भारत का प्रथम सेमीकंडक्टर नवाचार संग्रहालय हैदराबाद खुला है
11. Recently, PM Narendra Modi laid the foundation stone for the first integrated aqua park in which state?
हाल ही में PM नरेन्द्र मोदी ने किस राज्य के पहले एकीकृत एक्वा पार्क की आधारशिला रखी है?
- ASSAM
- ODISHA
- NAGALAND
- WEST BENGAL
Show Answer
ANSWER C : NAGALAND
- Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of Nagaland’s first integrated aqua park at Tzudikong under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
- प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी ने प्रधानमंत्री मत्स्य सम्पदा योजना के अंतर्गत त्जुडिकोंग में नागालैंड के पहले एकीकृत एक्वा पार्क आधारशिला रखी|
12. Where did GITEX Global, the world’s largest AI and technology exhibition, recently begin?
हाल ही में दुनिया की सबसे बड़ी AI और टेक्नोलॉजी प्रदर्शनी GITEX ग्लोबल कहाँ शुरू हुई है?
- SINGAPORE
- NEW DELHI
- TOKYO
- DUBAI
Show Answer
ANSWER D : DUBAI
- Recently, the world’s largest AI and technology exhibition GITEX Global has started from Dubai.
- हाल ही में दुनिया की सबसे बड़ी AI और टेक्नोलॉजी प्रदर्शनी GITEX ग्लोबल दुबई से शुरू हुई है.
13. Who will be awarded the 2025 Nobel Prize in Economics?
हाल ही में किसे 2025 का अर्थशास्त्र का नोबेल पुरुस्कार दिया जाएगा?
- Joel Mokyr
- Philip Aghion,
- Peter Hovit.
- ALL OF THE ABOVE
Show Answer
ANSWER D : ALL OF THE ABOVE
- The Nobel Prize in Economics has been announced. This year, the award has been jointly awarded to Joel Mokyr, Philippe Aghion, and Peter Howitt.
- This award has been given for explaining the concept of innovation-driven economic growth.
- Last year, the Nobel Prize in Economics was awarded to Daron Acemoglu, Simon Johnson, and James E. Robbins.
- अर्थशास्त्र के नोबेल पुरुस्कार का ऐलान हो गया है , इस साल यह पुरुस्कार जोएल मोकिर, फिलिप अघियन और पीटर होवित को संयुक्त रूप से दिया है|
- यह पुरुस्कार इनोवेशन ड्रिवन इकोनोमिक ग्रोथ की अवधारणा को समझाने के लिए प्रदान किया गया है|
- पिछले साल अर्थशास्त्र का नोबेल पुरुस्कार डरोंन एस्मोग्लू , साइमन जोनसन और जेम्स इ रॉबिन्स को दिया गया था|
14. President U. Khurelsukh of which country recently visited India on an official visit?
हाल ही में किस देश के राष्ट्रपति U. KHURELSUKH भारत की आधिकारिक यात्रा पर आये?
- ARMENIA
- MAGNOLIA
- TURKEY
- SOUTH AFRICA
Show Answer
ANSWER B : MAGNOLIA
- Recently, President of Mongolia U. Khurelsukh came on an official visit to India.
- हाल ही में मंगोलिया देश के राष्ट्रपति U. KHURELSUKH भारत की आधिकारिक यात्रा पर आये
15. Five beaches in which state recently received the prestigious Blue Flag certification?
हाल ही में किस राज्य के पांच समुद्र तटो को प्रतिष्ठित ब्लू फ्लैग प्रमाणन मिला है?
- ANDHRA PRADESH
- GUJARAT
- MAHARASHTRA
- TAMILNADU
Show Answer
ANSWER C : MAHARASHTRA
- Five beaches in Maharashtra have been awarded Blue Flag certification, including Shrivardhan and Nagaon in Raigad, Parnaka in Palghar, and Guhahar and Ladghar in Ratnagiri.
- महाराष्ट्र के पांच समुद्र तटो को ब्लू फ्लैग प्रमाणन प्रदान किया गया है| जिनमे रायगढ़ में श्रीवर्धन और नागांव , पालघर में परनाका और रत्नागिरी में गुहाहर और लाडघर शामिल है|
ALSO READ THIS
DOWNLOAD PDF