NDA 2 2023 GAT ENGLISH Previous Year Question Paper with Explanation

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the NDA (National Defence Academy) 2 Exam – 2023. CDS 2 2023 Paper held on 03 September, 2023. This paper is General Knowledge Section. UPSC NDA (2) 2023 General Knowledge Paper Answer Key available here.

Exam – UPSC NDA (2) 2023
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 03 September, 2023
Number of Question – 120

PART –  01

PART A :  FILL IN THE BLANKS 

Directions :· In this section, each of the following sentences has a blank space and is followed by four words. Select the word you consider most appropriate to fill in the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

1. As the Southwest monsoon _________________through most of July, flash floods caused by the waters of the Narmada hit Jabalpur town.

  • (a) lashed
  • (b) flourished
  • (c) occupied
  • (d) dried

Show Answer

Answer – (A)

2. Given the scale of the challenges that_____________ us today, our company proposes more viable plans for sustainability.

  • (a) supports
  • (b) conflict
  • (c) confronts
  • (d) convince

Show Answer

Answer – (C)

3. It is a really tough course, I am just worried that I won’t be able to go the _________

  • (a) way
  • (b) distance
  • c) far
  • (d) route

Show Answer

Answer – (B)

4. The ________ of the advancement made in .agricultural productivity m India has been remarkable.

  • (a) extent
  • (b) context
  • (c) distance
  • (d) syntax

Show Answer

Answer – (A)

5. This essay ___________and examines various systems for water appropriation and agricultural practices adapted by society in the arid conditions of Rajasthan.

  • (a) confuses
  • (b) enhances
  • (c) controls
  • (d) explores

Show Answer

Answer – (D)

6. India has been able to successfully __________its population through family planning programmes.

  • (a) sterilise
  • (b) stabilise
  • (c) stratify
  • (d) establish

Show Answer

Answer – (B)

7. Adolescence is the __________­ where in a child enters adulthood.

  • (a) threshold
  • (b) position
  • (c) condition
  • (d) period

Show Answer

Answer – (A)

8. The British who ruled India for 200 years were here to_________ India’s natural resources.

  • (a) spoil
  • (b) implore
  • (c) exploit
  • (d) drill

Show Answer

Answer – (C)

9. Endangered species have a fifty percent or greater probability of__________within five years or two generations whichever is longer.

  • (a) distinction
  • (b) extinction
  • (c) complication
  • (d) completion

Show Answer

Answer – (B)

10. The first law of thermodynamics states that whereas energy can be ____________ from one form into another, it cannot be · created or destroyed.

  • (a) reduced
  • (b) induced
  • (c) performed
  • (d) transformed

Show Answer

Answer – (D)

SPOTTING ERRORS

Directions : Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter, i.e., (a) or (b) or (c). Ifyou find no error, your response should be indicated as (d).

11.

  • Bread, butter and jam (A)
  • common breakfast items (B)
  • that are consumed by many households. (C)
  • No error (D)

Show Answer

Answer – (B)

 

12.

  • Ten thousand dollars is Bread, butter and jam (A)
  • the prize money being offered Bread, butter and jam (B)
  • by the game show hosts.  (C)
  • No error  (D)

Show Answer

Answer – (D)

 

13.

  • Three hundred and sixty five (A)
  • create up the number of days (B)
  • In a calendar year. (C)
  • No error  (D)

Show Answer

Answer – (B)

 

14.

  • The process of removing (A)
  • wool from the body of (B)
  • an animal is called sharing (C)
  • No error (D) 

Show Answer

Answer – (C)

 

15.

  • Many people came (A)
  • from faraway places to prayed (B)
  • at the temple on the auspicious day. (C)
  • No error (D) 

Show Answer

Answer – (B)

 

16.

  • After reading foreword of (A)
  • the book on environmental issues in India, (B)
  • I decided to meet its author. (C)
  • No error (c) (D) 

Show Answer

Answer – (A)

17.

  • The guidance from the mentors (A)
  • and teachers facilitated the (B)
  • smooth conduct of elections to the Students’ council. (C)
  • No error (D) 
  • Show Answer

Answer – (D)

 

18.

  • The Principal of our school (A)
  • felicitated the students in (B)
  • the prize distribution ceremony. (C)
  • No error (D)

Show Answer

Answer – (D)

 

19.

  • If you were to (A)
  • come to Chennai to settle down (B)
  • it will be the best possible decision. (B)
  • No error  (D)

Show Answer

Answer – (C)

 

20.

  • They had promised to delivered (A)
  • the bags before mid-Mch (B)
  • to enable us to inaugurate the shop. (C)
  • No error (D)

Show Answer

Answer – (A)

 

Pages 1 2 3 4 5 6

Leave a Comment

error: Content is protected !!