CDS 2 2023 GK Previous Year Question Paper with Explanation Part 2

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2023. CDS I 2021 Paper held on 03 September, 2023. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (2) 2023 General Knowledge Paper Answer Key available here.

Exam – UPSC CDS (2) 2023
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 03 September, 2023
Number of Question – 120

PART –  02

21. As per the Cabinet Resolution of 1st January, 24. 2015, the NITI Aayog consists of :

1. Prime Minister of India

2. Governing Council comprising -of Chief Minister of all the States and Lieutenant Governors of Union Territories

3. Rural Development Minister

4. Chief Executive Officer to be appointed by the Prime Minister

Select the correct answer using the code given below :

  • (a) 1, 2 and 3
  • (b) 1, 2 and 4
  • (c) 1and 2 only
  • (d) 3 and 4 only

Show Answer

Answer – (B)

22. The executive is given an advance grant to meet temporary and running requirements of Government of India in the beginning of the new financial year until the demands are voted by the legislature. This is known as :

  • (a) Vote of Credit
  • (b) Vote on Account
  • (c) Appropriation Bill
  • (d) Advance Account

Show Answer

Answer – (B)

23. Which of the following is/are United Nations Sustainable Development Goal(s) ?

1. Decent work and economic growth

2. Peace, justice and strong institutions

3. Responsible consumption and production

Select the correct answer using the code given 27. Which one of the following forms of settlement below :

  • (a) 1and 2 only
  • (b) 1, 2 and 3
  • (c) 2 only
  • (d) 1 and 3 only

Show Answer

Answer – (B)

24. Consider the following statements on ‘Fog’ :

1. Fog is simply a cloud that forms close to the ground. 

2. Radiation fog is associated with radiation cooling of the land at night. 

3. Advection fog forms when moisture is blown over a cold surface and is chilled by contact. 

Which of the statements given above are correct ? 

  • (a) 1 and 2 only 
  • (b) 2 and 3 only 
  • (c) 1 and 3 only 
  • (d) 1, 2 and 3 

Show Answer

Answer – (D)

 

25. Which one of the following landforms is/are formed by wind erosion ? 

  • (a) Cirque 
  • (b) Stack
  • (c) Zeugen 
  • (d) Stack and Zeugen both

Show Answer

Answer – (C)

 

26. Which one of the following crops is not cultivated under dryland farming ? 

  • (a) Jowar 
  • (b) Ragi 
  • (c) Sugarcane 
  • (d) Groundnut

Show Answer

Answer – (C)

 

27. Which one of the following forms of settlement develops around a lake ?

  • (a) Linear
  • (b) Cross-shaped 
  • (c) Circular 
  • (d) Square

Show Answer

Answer – (C)

 

28. How can resources be classified on the basis of their origin ? 

  • (a) Biotic and abiotic 
  • (b) Renewable and non-renewable 
  • (c) Individual and community 
  • (d) Potential and reserve 

Show Answer

Answer – (A)

 

29. Which one among the following is the highest mountain in Africa ? 

  • (a) Atlas Mountain 
  • (b) Mount Kilimanjaro 
  • (c) Mount Kenya 
  • (d) Mount Elgon

Show Answer

Answer – (B)

 

30. Which of the following action(s) by the Government would lead to contraction of money supply in the economy ? 

1. Purchase of Treasury Bills by the central bank from public 

2. Sale of Treasury Bills by the central bank to public 

3. Sale of foreign exchange by the central bank 

4. Purchase of foreign exchange by the central bank 

Select the correct answer using the code given below :

  • (a) 1 and 4 only
  • (b) 1 and 3 only
  • (c) 2 and 3 only
  • (d) 2 only

Show Answer

Answer – (C)

31. Which of the following are included in the definition of Narrow Money ?

1. Currency with the public

2. Demand deposits

3. ‘Other’ deposits with Reserve Bank of India

4. Banker’s deposits with Reserve Bank of India

Select the correct answer using the code given below :

  • (a) 1, 2 and 4
  • (b) 1and 2 only
  • (c) 1, 2 and 3
  • (d) 3 and 4 only

Show Answer

Answer – (C)

32. Which of the following is/are the effects of devaluation or depreciation of currency ?

1. It leads to increase in imports and decrease in exports.

2. It leads to increase in exports and decrease in imports.

3. It leads to increase in domestic inflation.

4. It leads to decrease in domestic inflation.

Select the correct answer using the code given below :

  • (a) 1 and 3 only
  • (b) 1and 4 only
  • (c) 2 and 3 only 
  • (d) 3 only 

Show Answer

Answer – (C)

 

33. Which one of the following taxes is not subsumed under the Goods and Services Tax in India ? 

  • (a) Customs Duties 
  • (b) Central Excise Duties 
  • (c) Service Tax 
  • (d) Taxes on Petroleum and Petroleum Products

Show Answer

Answer – (D)

 

34. The following diagram shows a pendulum at different positions. Which one of the following statement is true ?

  • (a) The pendulum has minimum potential energy at positions P and T. 
  • (b) The pendulum has minimum potential energy at positions Q and S. 
  • (c) The pendulum has minimum potential energy at position R. 
  • (d) The pendulum has same potential energy at all positions.

Show Answer

Answer – (C)

 

35. In which of the following media is he speed of sound the maximum ?

(a) Glass 

(b) Stainless steel

(c) Water 

(d) Oxygen

Show Answer

Answer – (B)

 

36. A charged particle moves through a magnetic field B with a velocity v. Which one of the following statements is true for the force (F) experienced by the particle ?

(a) F is maximum when v and B are parallel to each other.

(b)  F is maximum when v and B are anti-parallel to each other.

(c) F is maximum when v and B are perpendicular to each other.

(d) The force F is independent of the angle between v and B.

Show Answer

Answer – (C)

 

37. Which one of the following is the correct relation between Celsius and Fahrenheit temperature scales ?

Show Answer

Answer – (D)

 

38. Which one of the following statements is correct regarding the travel of a light beam from a rare to a dense medium ?

  • (a) A light beam travelling from a rare medium to a dense medium slows down and bends towards the normal. 
  • (b) A light beam travelling from a rare medium to a dense medium speeds up and bends towards the normal. 
  • (c) A light beam travelling from a rare medium to a dense medium slows down and bends away from the normal.
  • (d) A light beam travelling from a rare medium to a dense medium speeds up and bends away from the normal.

Show Answer

Answer – (A)

 

39. In which one of the following cases do both physical and chemical changes take place ?

  • (a) Burning of candle
  • (b) Freezing of water
  • (c) Cooking of food 
  • (d) Rusting of iron

Show Answer

Answer – (A)

 

40. Which one of the following statements is correct about diamond and graphite ?

  • (a) Diamond and graphi have similar physical and chemical properties.
  • (b) Diamond is hard but graphite is smooth and slippery..
  • (c) Diamond and graphite are both non-conductors of electricity. 
  • (d) Both diamond and graphite have similar structures.
  • Show Answer

Answer – (B)

 

Leave a Comment

error: Content is protected !!