CDS 2 2023 GK Previous Year Question Paper with Explanation Part 4

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2023. CDS I 2021 Paper held on 03 September, 2023. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (2) 2023 General Knowledge Paper Answer Key available here.

Exam – UPSC CDS (2) 2023
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 03 September, 2023
Number of Question – 120

PART –  04

61. Which of the among the following State capitals is closest to the Equator ? 

  • (a) Hyderabad 
  • (b) Bhubaneswar 
  • (c) Panaji 
  • (d) Mumbai 

Show Answer

Answer – (C)

 

62. Which is the only country in the world to officially proclaim the Gross National Happiness (GNH) as the measure of the country’s progress ? 

  • (a) Finland 
  • (b) Bhutan 
  • (c) Nepal 
  • (d) Switzerland 

Show Answer

Answer – (B)

 

63. Consider the following statements about clouds : 

1. Two major forms of clouds are stratiform and cumuliform. 

2. According to the altitude, clouds are classified as high clouds, middle ·clouds and low clouds. 

3. Stratus, nimbostratus and stratocumulus are types of high clouds. 

4. Clouds having nimbo attached to their name produce precipitation . 

Which of the statements given above are correct ? 

  • (a) 1 and 2 only 
  • (b) 1, 2 and 4 
  • (c) 2 and 4 only 
  • (d) 1, 3 and 4

Show Answer

Answer – (B)

 

64. Which one of the following expenditures is subtracted from Fiscal Deficit to arrive at Primary Deficit ? 

  • (a) Defence expenditure 
  • (b) Expenditure on subsidies 
  • (c) Interest payments 
  • (d) Pension 

Show Answer

Answer – (C)

 

65. The Wholesale Price Inflation has increased in India during 2021 – 2022 due to which of the ollowing factors ? 

1. Sharp increase in international pi;ices of crude oil 

2. Decrease in economic activity post-Covid 

3. Disruption of global supply chain 

4. High freight cost 

Select the correct answer using the code given below : 

  • (a) 2 and 3 only 
  • (b) 1, 3 and 4 
  • (c) 1and 2 only 
  • (d) 1and 4 only 

Show Answer

Answer – (B)

 

66. What would be the impact on the economy if people start holding more currency in hand and less in deposits ? 

  • (a) Money demand will increase 
  • (b) Money multiplier will decrease 
  • (c) Money multiplier will increase 
  • (d) Money demand will decrease

Show Answer

Answer – (B)

 

67. SDG India Index, developed by NITI Aayog includes 17 SDGs for each State. Which one of the following is not included in that index ? 

  • (a) Zero hunger 
  • (b) Reduced unemployment 
  • (c) Life below water 
  • (d) Responsible consumption and production 

Show Answer

Answer – (B)

 

68. Other things remaining constant, the market supply for a good increases if : 

1. its price increases. 

2. price of its factors of production decreases. 

3. price of other goods decreases. 

Select the correct answer using the code given below : 

  • (a) 1and 2 only 
  • (b) 1and 3 only 
  • (c) 2 and 3 only 
  • (d) 1, 2 and 3 

Show Answer

Answer – (D)

 

69. Consider the following statements regarding poverty in India : 

1. While determining poverty line in India, a minimum level of food requirement, clothing, footwear, fuel and light, educational and medical requirements, etc. are determined for subsistence. 

2. The accepted average calorie requirement in India is 2400 calories per person per day in rural areas and 2100 calories per person per day in urban areas. 

Which of the statements given al;lOve is/are correct ? 

  • (a) 1 only 
  • (b) 2 only 
  • (c) Both 1 and 2 
  • (d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – (C)

 

70. Which of the following statements is/are correct ? 

1. Shivaji sent an ambassador to Bombay to negotiate an agreement with the English. 

2. His chief motive was to secure English aid against the Siddis of Danda-Rajpuri. 

3. He wanted a supply of grenades, mortars and other ammunition. 

Select ihe correct answer using the code given below : 

  • (a) 1 only 
  • (b) 1and 3 only 
  • (c) 2 and 3 only 
  • (d) 1, 2 and 3 

Show Answer

Answer – (D)

 

71. The famous Hathigumpha inscription of Kharavela mentions that in the eleventh year of his reign, Kharavela destroyed a confederacy of Tamil States, “Tramiradesa Sanghatam”, which had long been a source of danger. How old was this confederacy of Tamil States at that time ? 

  • (a) 110 years old 
  • (b) 111years old 
  • (c) 112 years old 
  • (d) 113 years old 

Show Answer

Answer – (D)

 

72. Which of the following statements about the Vaishnava saint of Assam, Shankardeva, is/are correct ? 

1. His teachings are often known as the Bhagavati dharma. 

2. He encouraged the establishment of satras or monasteries and namghars or prayer halls for the transmission of spiritual knowledge. 

3. His major compositions include the Kirtana-ghosha. 

Select the correct answer using the code given below : 

  • (a) 1and 2 only 
  • (b) 2 and 3 only 
  • (c) 1, 2 and 3 
  • (d) 3 only

Show Answer

Answer – (C)

 

73. Abdur Razzaq, an ambassador of the ruler of Persia, was sent to Calicut in the fifteenth century. He was greatly impressed by the : 

  • (a) Fortifications of Calicut 
  • (b) Climatic conditions of the coastal town
  • (c) High quality spices of the place 
  • (d) Musical traditions of the place 

Show Answer

Answer – (A)

 

74. Which of the following statements about the ‘Race to Zero Campaign’ is/are correct ? 

1. One of the main objectives of the Race to Zero Campaign is to build momentum around the shift to a decarbonized economy.

2. It is re.lated to the theory of Zero-Sum Game.

Select the correct answer using the code given below :

  • (a) 1 only
  • (b) 2 only 
  • (c) Both 1 and 2 
  • (d) Neither 1nor 2

Show Answer

Answer – (C)

 

75. Which of the following statements about National Action Plan on Climate Change (NAPCC) with reference to India is/are correct ? 

1. It emphasises that maintaining a high. growth rate is essential for raising the living standards of the vast majority of the people of India and reducing their vulnerability to the impact of climate change.

2. It was released in 2014. 

Select the correct answer using the code given below : 

  • (a) 1only 
  • (b) 2 only 
  • (c) Both 1 and 2
  • (d) Neither 1nor 2 

Show Answer

Answer – (A)

 

76. What does India’s “Blue growth” refer to ? 

  • (a) Upgradation of Indian Air Force 
  • (b) Discouraging farmers from using pesticides 
  • (c) A long-term strategy to support sustainable growth in the marine and maritime sectors 
  • (d) Socio-economic empowerment of India’s blue collar workers in the unorganized sector

Show Answer

Answer – (C)

 

77. Which of the following statements about ‘Operation Sadbhavana’ in Ladakh is/are correct ?

1. Indian Army undertakes activities, such as running Goodwill Schools in remote Ladakh.

2. It aims at building harmonious relationships between religious communities in Ladakh. 

Select the correct answer using the code given below : 

  • (a) 1 only 
  • (b) 2 only 
  • (c) Both 1 and 2 
  • (d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – (A)

 

78. Which one of the following is not a permanent member of the UN Security Council ?

  • (a) France 
  • (b) China 
  • (c) Japan
  • (d) United Kingdom 

Show Answer

Answer – (C)

 

79. Consider the following statements about some planets in the solar system : 

1. Mercury has no atmosphere.

2. Venus has two moons. 

3. There is no land on Jupiter. 

4. Rings of Saturn are composed of lumps of ice and dust.

Which of the statements given above are correct ?

  • (a) 1and 2 only 
  • (b) 3 and 4 only 
  • (c) 1, 2 and 3 
  • d) 1, 3 and 4 

Show Answer

Answer – (D)

 

80. Which one of the following passes is not located in Indian Himalayan region ?

  • (a) Zojila
  • (b) Bolan 
  • (c) Shipkila 
  • (d) Lipulekh

Show Answer

Answer – (B)

 

Leave a Comment

error: Content is protected !!