CDS 2 2023 GK Previous Year Question Paper with Explanation Part 1

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2023. CDS I 2021 Paper held on 03 September, 2023. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (2) 2023 General Knowledge Paper Answer Key available here.

Exam – UPSC CDS (2) 2023
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 03 September, 2023
Number of Question – 120

PART –  01

1. A person can see near objects clearly through his eyes but cannot see distant objects clearly. The possible reason(s) for this defect could be : 

1. Excessive curvature of the eye lens. 

2. The eye-ball has become too small. 

3. The focal length of the eye lens is too large. 

4. Elongation of the eye-ball. 

Select the correct answer using the code given below : 

  • (a) 1only 
  • (b) 2 and 4 only 
  • (c) 1and 4 only 
  • (d) 1and 3 only 

Show Answer

Answer – (C)

 

2. Consider a journey by a car represented by the graph given below in three parts A, B and C. Th speed of the car in these parts is va• vb and v0 respectively

Which one of the following is correct in this case ? 

  • (a) Va < vb < ve 
  • (b) vb > Va > Ve 
  • (c) Va = vb = Ve 
  • (d) va > vb ; va > ve

Show Answer

Answer – (B)

 

3. A concave mirror of radius of curvature 50 cm is used to form an image of an object kept at a distance of 25 cm from the mirror on its principal axis. What will be the position of the image from the mirror ? 

  • (a) At infinity 
  • (b) At 50 cm 
  • (c) At 25 cm 
  • (d) At 75 cm 

Show Answer

Answer – (A)

 

4. If the Moon is brought closer to the Earth such that its distance from the Earth becomes half of the original distance, then the gravitational force of attraction between the Earth and the Moon would : 

  • (a) reduce to half of its original value. 
  • (b) increase to two times of its original value. 
  • (c) remain the same as the original value. 
  • (d) increase to four times of its original value.

Show Answer

Answer – (D)

 

5. Sonic boom is produced when a source of sound travels at a speed :

  • (a) greater than the speed of sound. 
  • (b) greater than the speed of light. 
  • (c) lesser than the speed of sound. 
  • (d) equal to the speed of sound.

Show Answer

Answer – (A)

 

6. Which one among the following are the correct symbols for the elements gold, tin and lead, respectively ? 

  • (a) Ga, Sb, Pb 
  • (b) At, Sn, Le 
  • (c) Au, Sn, Pb 
  • (d) Au, Sb, Pb

Show Answer

Answer – (C)

 

7. How much percentage of carbon dioxide is present in the atmosphere of Venus and Mars ?

  • (a) 45 – 47% 
  • (b) 52 -55%
  • (c) 74 – 77% 
  • (d) 95 – 97%

Show Answer

Answer – (D)

 

8. Which among the following methods is used to separate the constituents present in a compound ? 

  • (a) Electrochemical method 
  • (b) Heating method 
  • (c) Fractional distillation 
  • (d) Decomposition followed by ion exchange 

Show Answer

Answer – (A)

 

9. During white-washing of walls, slaked lime reacts slowly with · carbon dioxide in air to form a thin layer of calcium carbonate on the walls. Which of the following reactions represents this correctly ? 

  • (a) CaO (s) + C02 (g) CaC03 (s) 
  • (b) CaO (l) + C02 (g) CaC03 (s) 
  • (c) Ca(OH)2 (l) + C02 (l) CaC03 (s) + H20 (l) 
  • (d) Ca(OH)2 (aq) + C02 (g) CaC03 (s) + H20 (l) 

Show Answer

Answer – (D)

 

10. Which one of the following equations is the balanced chemical equation for the given reaction ? Fe + H20 Fe304 + H2 

  • (a) Fe + 4H20 Fe304 + H2 
  • (b) 3Fe + H20 Fe304 + 2H2 
  • (c) 3Fe + 4H20 Fe304 + 4H2 
  • (d) 3Fe + 4H20 Fe304 + H2

Show Answer

Answer – (C)

 

11. The term Phyllotaxy refers to the pattern of : 

  • (a) arrangement of leaves. 
  • (b) branching in stem. 
  • (c) flower formation on branch. 
  • (d) arrangement of flowers

Show Answer

Answer – (A)

 

Chromosomes are composed of DNA and : 

  • (a) lipids 
  • (b) vitamins 
  • (c) proteins 
  • (d) carbohydrates 

Show Answer

Answer – (C)

 

13. Bacteria have an undefined nuclear region which lacks a nuclear membrane and contains only DNA without proteins. Such a region is called : 

  • (a)  Nucleosome 
  • (b) Nucleus 
  • (c) Nucleoprotein 
  • (d) Nucleoid 

Show Answer

Answer – (D)

 

14. In the following simplified diagram of a plant cell, five parts/organelles are marked from 1to 5 :

Which one of the following correctly represents the above parts/organelles ? 

  • (a) 1- cell membrane; 2 – cell wall; 3 – vacuole; 4 – endoplasmic reticulum; 5 -nucleus 
  • (b) 1- cell wall; 2 – cell membrane; 3 – endoplasmic reticulum; 4 – vacuole; 5 – nucleus 
  • (c) 1- cell wall; 2 – cell membrane; 3 – endoplasmic reticulum; 4 – nucleus; 5 -vacuole 
  • (d) 1- cell wall; 2 – cell membrane; 3 – vacuole; 4 – endoplasmic reticulum; 5 – nucleus

Show Answer

Answer – (C)

 

15. Which one of the following is the language of the famous political treatise Amuktmalyada ? 

  • (a) Sanskrit 
  • (b) Tamil 
  • (c) Kannada 
  • (d) Telugu

Show Answer

Answer – (D)

 

16. Which one of the following statements about the Shvetambara Sect of Jainism is not correct ? 

  • (a) It refers to monks, who wear white clothes. 
  • (b) It refers to monks, who migrated to the south of Vindhyas in 4th century BCE. 
  • (c) They recognized the existence of canonical texts including the 12 Angas. 
  • (d) They believed that women can also attain salvation.

Show Answer

Answer – (B)

 

17. Where is the Vikramkhol Cave located ? 

  • (a) Odisha 
  • (b) Bihar 
  • (c) Telangana 
  • (d) West Bengal 

Show Answer

Answer – (A)

 

18. Consider the following statements regarding the ‘Levallois Technique’ : 

1. It refers to making perforated Harappa pottery.

2. It refers to making prehistoric flake tools. Which of the statements given above is/are correct ? 

  • (a) 1only 
  • (b) 2 only 
  • (c) Both 1and 2 
  • (d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – (B)

 

19. Which of the following statements is/are correct ? 

1. The Bakshali Manuscript written in the Gatha language (a refined version of old Prakrit) using the Sharada script deals with topics such as fractions, square roots, arithmetic and geometric progressions. 

2. In the field of geometry, Aryabhatta described the various properties of a circle giving a very accurate value for pi (π) correct to four decimal places at 3.1416. 

3. Sharangadhara Samhita is an important text on political system of ancient India. Select the correct answer using the code given below : 

  • (a) 1, 2 and 3 
  • (b) 1and 3 only 
  • (c) 1 and 2 only 
  • (d) 2 only 

Show Answer

Answer – (C)

 

20. Which one of the following is not correct about the Indian Independence Act, 1947 ? 

  • (a) The Bill for the Indian Independence Act was introduced in Parliament on July 4 and received the Royal Assent on July 18, 1947. 
  • (b) Act of 1947 laid down the basic framework of the Indian Constitution. 
  • (c) The Act provided for the establishment of two independent Dominions to be known as India and Pakistan. 
  • (d) The Act empowered the Constituent Assembly of each Dominion to have unlimited power to frame and adopt any constitution.

Show Answer

Answer – (B)

 

Leave a Comment

error: Content is protected !!